Den eviga vägen (Ikitie)


Jussi Ketola forslas bort i en bil på väg mot Finlands östra gräns. Han fruktar för sitt liv. Året är 1930 och Lapporörelsen skjutsar misstänkta kommunister till gränsen. Jussi lyckas fly till Sovjet där han får en ny identitet. Tillsammans med andra finländare börjar han bygga arbetarnas paradis i Sovjetkarelen. Men under Stalins styre förvandlas projektet till en mardröm. Filmen bygger på Antti Tuuris historiska roman som handlar om de människor som åkte till andra länder för att söka en bättre framtid, men som glömdes bort i våra historieböcker.
Författaren och historieskribenten Johanna Parikka Altenstedt inleder kvällen med en kort resumé av filmens historiska bakgrund.

Regi: Antti-Jussi Annila. Med: Sidse Babett Knudsen, Irina Björklund, Ville Virtanen.

Arr: Bio kontrast, Olofströms finska förening, kultur och fritid och Region Blekinge