They Shall Not Grow Old


Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel, explosioner, mm.
Filmerna är färglagda och omgjorda till 3D – filmen kommer att visas på bio i både 3D (otextad) och 2D (svensktextad).

Peter Jackson väljer bort den storslagna historiska berättelsen och fokuserar istället på de unga män som drog ut i krig, för att i många fall aldrig återvända. Med ett rikt material av arkivbilder och ljudupptagningar från BBC och Imperial War Museum, återskapar han med full skärpa och klara färger den enorma tragedi som drabbade miljontals människor. Från rekryternas tidiga entusiasm till helvetet i skyttegravarna och all den död och förstörelse de tvingades bevittna på vägen mot den slutliga desillusionen. Det här är en häpnadsväckande nära upplevelse av hur det var att vara där.

Presscitat:
”Svartvita repiga filmer får nytt liv tack vare digital teknik som kan få en att tappa andan” – Aftonbladet (betyg 4 plus)
”En filmhistorisk milstolpe” – Moviezine (betyg 5)
”Alla måste se den här filmen” – Daily Mail
”en gripande, rörande och oavlåtligt engagerande lektion i hur man ger det förflutna liv” – Hollywood Reporter
5 stjärnor – The Guardian
5 stjärnor – The Independent
5 stjärnor – Weekly Express
5 stjärnor – Roger Ebert

Regi Peter Jackson