A Swedish Elephant – En dokumentär om dagens Sverige


A Swedish Elephant är en dynamisk och omväxlande samtidsskildring av dagens Sverige. Lika mycket ett konstnärligt epos som en manifestation för yttrandefrihet och demokrati.

Roxy har fått förtroendet att som enda biograf i Sverige visa filmen från 20 juli. Missa inte chansen att se den under en kort begränsad tid!

Filmen tar avstamp i det faktum att Sverige är världens ”mest extrema land” när det kommer till värderingar, detta enligt World Values Survey Association. Ett stort antal kända debattörer, författare, journalister och professorer inom olika ämnen medverkar. En del har vitt skilda åsikter, världsåskådningar och politisk färg och detta ger filmen en bredd av perspektiv och analyser.
I A Swedish Elephant intervjuas även folk ute på gatan där de får tala fritt från hjärtat hur de ser på dagens samhälle i olika frågor. En av de primära målsättningarna med filmen var att den ska bidra till att öppna upp för debatt och samtal samtidigt som filmskaparna själva inte duckar för att ställa känsliga och problematiserande frågor. En film som faktiskt lyssnar till vad folk har att säga, vad de tycker, tänker och känner.

Några av ämnena som tas upp i filmen:
– Flyktingkrisen 2015 och dess effekter på det svenska samhället
– Debattklimatet/polarisering
– Hur media och alternativ media påverkat debattklimatet/polariseringen
– De ensamkommande Afghanerna
– Brottslighet/trygghet
– Segregationen i våra särskilt utsatta områden

En film av: Richard Gardt & Göran Uhlin
Längd: 159 minuter
Medverkande: Janne Josefsson, Alexander Bard, Jerzy Sarnecki, Aron Flam, Ebba Witt-Brattström, Anders Lindberg, Lars Trägårdh, Lars Åberg, Jessica Stegrud, Bi Puranen, Rebecca Weidmo Uvell, Jens Ganman, Maria Rashidi, Henrik Johansson, Magnus Ranstorp, Dan Korn, Zulmai Afzali med flera.